Proslavljena

Proslavljen sv. Ivan Krstitelj na Trsteniku u SplituIspis

Silvana Burilović Crnov

  1. 06. 2023.

Župa Sv. Ivana Krstitelja na Trsteniku u Splitu u subotu, 24. lipnja proslavila je svetkovinu svog nebeskoga zaštitnika – Rođenje sv. Ivana Krstitelja. Središnje euharistijsko slavlje predvodio je mladomisnik župljanin don Danijel Nejašmić, a koncelebrirali su don Hrvoje Relja i don Marko Trogrlić.

Riječ pozdrava i čestitke mladomisniku uputio je župnik don Ivan Simunić: „Radostan sam što se mogu pohvaliti među kolegama da imam mladomisnik iz naše župe. Bog zove kad i koga hoće. Tebe je pozvao i Ti si se odazvao.  Čuo sam da si samozatajan, takav i ostani. Moli. Drži se reda, Istine i Evanđelja. Za Bogom idi a ne za ljudima. Budi nesebičan, široke duše, plemenit i radostan.  Na početku misnog slavlja u ime župe poklanjamo TI pribor za posjet bolesnicima i cvijeće. U svom pozivu budi sretan i blagoslovljen.“

U svojoj je propovijedi don Danijel govorio o radosti i tajni novog života, rođenja. U tom je svjetlu naglasio da bi kršćani trebali biti oni koji će slaviti život, biti prvi koji će, zbog Uskrsnuća i vjere u spasenje, biti radosni, optimistični, biti drukčiji. Tumačeći promjene koje su se događale u životu Ivanovih roditelja Elizabete i Zaharije, don Danijel je istaknuo da kršćanin treba biti spreman na promjenu u Bogu i s Bogom. „Vjerujemo li da moj život ima smisla i da je važan za ovaj svijet? Živeći trenutno u svijetu u kojem vlada individualni, slabi ‘ja’…koji živi za trenutno zadovoljenje postoji veliki rizik da se taj ‘ja’ sasvim izgubi, izblijedi, nestane. I vjerujte mi, naši današnji mladi s kojima izravno radim svakodnevno gube svoj ja – jer im je uvjetovan. Možemo li kao društvo, kao zajednica vjernika, kao otkupljeni Kristovim Uskrsnućem vratiti bitnost našeg života, mog života na pravi kolosijek? Dragi svi, biti poslan od Boga i hodati kroz život s Njim, kako je to radio Ivan Krstitelj, najvažnija je komponenta našeg života na Zemlji. Zato probudimo u sebi taj žar naše jedinstvenosti, neponovljivosti, važnosti da bismo punim plućima živjeli ono zbog čega smo ovdje“, poručio je mladomisnik Nejašmić.

Na kraju misnoga slavlja župnik Simunić zahvalio je svima koji su pridonijeli ljepoti proslave: predvoditelju slavlja, potom predvoditelju trodnevice don Marinku Vidoviću, ispovjednicima, zborovođama i pjevačima, dobrim i plemenitim ženama koje čiste i uređuju crkvu, ministrantima i svim dobročiniteljima. Potaknuo je nazočne da se u svojim molitvama sjete s. Karmele. Misa je završila Lijepom našom, a druženje se nastavilo u župnoj dvorani i dvorištu crkve.

Spomenimo kako je don Marinko za vrijeme trodnevice govorio o važnosti obitelji naglasivši da je propast obitelji propast civilizacije. Upozorio je da se danas više brige, pažnje i ljubavi iskazuje psima i mačkama nego djeci i starcima. Potaknuo je nazočne na zahvalnost roditeljima i odgojiteljima, te na važnosti i radost susreta koji mijenja.