KAKO SE OBLAČIMO ZA MISU?

KAKO SE OBLAČIMO ZA MISU?

O odijevanju u crkvi: Vi ste žene snažnije u području osjetila, zaštitite muškarce svojom odjećom

Svjesno i nesvjesno, mi svime šaljemo poruku o sebi; kako svojim ponašanjem, riječima, djelima, tako i svojim odijevanjem. Naše odijelo, naša odjeća puno govori o nama; iskazuje naš poziv, naše dostojanstvo, poštovanje, našu čednost, ali i sve ono suprotno od upravo navedenog.

Mnoge stvari nam nisu urođene i trebaju se naučiti, a jedna od njih je i bonton; kultura lijepog ponašanja, odijevanja, komuniciranja… Kućni odgoj bi nam trebao mnogo toga temeljnoga usaditi, a bonton je tu da sve to kasnije lijepo posloži u nama. Pomaže da nam bude ugodno u društvu, da budeš više čovjek, da naučiš cijeniti ljude i mjesta na koja dolaziš.

Ljeto je, velike su vrućine i svjedoci smo da u crkvama, pogotovo na vjenčanjima, možemo vidjeti razne modne krikove. Od jastučnica-haljine koja se ne može rastegnuti i pokriti sve koliko se god vlasnica trudila, preko kreacija koje prkose gravitaciji do takvog modnog izdanja gdje nekad poželim djevojci dati kremu za sunčanje jer je u sličnoj kombinaciji neki dan objavila fotografiju s plaže. Pretjerujem, znam, ali to činim namjerno jer smo i mi pretjerali ili u svojoj nekulturi ili u svome neznanju, ali situacija svakako nije smiješna.

Postoje dvije opcije, koje sam upravo naveo gore, zašto netko tako razodjeven dođe u crkvu; ili je nepoučen ili je nekulturan. Ja ne mogu naći treći razlog. Odjećom izražavamo poštovanje prema nekome, a zar Bog nije Onaj koji zaslužuje najveće poštovanje? Svjestan sam da želimo dobro izgledati i privući pažnju, ali siguran sam da ovo nije najbolji način. Jer baš ispadamo nepristojni i tu ne mogu ni primijetiti tvoju ljepotu jer tvoja odjeća u crkvi mi govori o tvojoj nekulturi i tvom nepoštivanju Najsvetijega. Kako to da se znamo lijepo i pristojno obući za posao, ured, kazalište, a s crkvom nam to baš i ne ide od ruke.

Naravno da se ovo ne odnosi samo na djevojke; i mi muškarci trebamo poraditi na tome kako dolazimo pred Gospodina; kratke hlače, japanke, preusko, poderano nije primjereno za Dom Božji. Žena je kruna stvaranja; njezino tijelo budi divljenje, ona nosi život pod svojim srcem i zato nemojmo umanjivati tu vrijednost koju joj je Gospodin darovao.

Želiš li da te netko iskreno ljubi i poštuje ili da samo nekome izmamiš uzdahe? Svi bismo htjeli ljubav i poštovanje, ali to nećemo dobiti stavljanjem tijela na “izvolite”. Dobit ćemo prizemne, nemoralne, niske komentare, ali nažalost zato što tako i izgledamo i to onda i privlačimo. Svaki muškarac će poštovati ženu koja poštuje samu sebe. Izgubili smo osjećaj za čedno, dostojanstveno, izgubili smo stid.

A tu su onda sveprisutne i grešne misli koje se bude u muškarcima, ali nažalost svojim provokativnim odijevanjem odgovorna si za njegovu dušu. Naravno da su i muškarci krivi i nose odgovornost za svoje misli i riječi, ali ti si nalila i poslužila piće koje je on popio. Ali sve ovo nosi jedan dublji problem u nama; našu udaljenost od Stvoritelja, naše nesigurnosti, ropstvo grijehu i grešnim navikama… i sve to želimo prekriti i nadopuniti nečim izvana.

Nemojmo krasti mir na svetoj misi jedni drugima jer došli smo moliti. Možda si mi tako oskudno odjevena i na izgradnju i za čeličenje mojih misli, ali sumnjam da te Gospodin tako razodjevenu pozvao u svoj Hram da meni pomogneš u svetosti.

Pomozimo jedni drugima; djevojko, muškarac će te štititi svojom snagom, ali ti njega zaštiti svojim srcem. Muškarci su tanki u području osjetila i lakše padaju, tu ste vi žene mnogo snažnije i umjesto da to iskoristite, budite one koje će zaštiti duše svojih muškaraca.

  1. S. Pokrivena ramena i koljena, dostojanstveno, ne prozirno i bez dubokih dekoltea. Vidimo se na misi. Bb + fmKARAČIĆ