DESET RAZLOGA ZAŠTO IDEMO NA MISU

DESET RAZLOGA ZAŠTO IDEMO NA MISU

Mnoga djeca i mladi odlaze na misu zbog jednog jedinog razloga- zato što ih “tjeraju” roditelji. Dobro je i to (ta zbog roditelja činimo i mnoge druge stvari koje baš ne bismo htjeli, a dobre su za nas), ali ipak… zar ne bi bilo ljepše da sami otkrijemo prave razloge za odlazak na misu? Često se žalimo da ne shvaćamo zašto smo u crkvi, da ne razumijemo što se događa na misi. Pročitaj deset ponuđenih razloga za odlazak na misu, pa će ti stvari postati jasnije! Sigurno ćeš pronaći i neki “svoj” pravi razlog!

  1. Sudjelujemo, ne promatramo! – Sveta je misa prilika da razgovaramo s Bogom, da sudjelujemo u slavlju priređenom za našeg Oca nebeskog. Na misi moramo biti kao jedno tijelo, jedan duh, dati dio sebe u slavlju za Boga. Ako na sv. misu odemo i pričamo, zabavljamo se, činimo potpunu suprotnost od onoga što Bog želi vidjeti u našim srcima kada sudjelujemo u slavlju njemu u čast.
  2. Zajedno smo! – Mi vjernici smo kao obitelj, braća i sestre po Kristu. Udovi smo jednog tijela kojem je sama glava Krist. Stoga smo na misi na osobit način združeni sa svima koji nas okružuju, ali i sa svim ljudima na svijetu koji su toga dana otišli u svoje crkve na misu! Nismo sami, “izgubljeni”, već, po Ocu koji nas je stvorio i usadio u nas duh zajedništva po kojem trebamo živjeti, postajemo jedna velika obitelj.
  3. Susrećemo našeg nebeskog Oca! – Na svakoj misi susrećemo i našega Oca, Boga koji nas je stvorio i koji, kao dobar otac želi sve najbolje svojoj djeci. Na osobit način susrećemo ga u molitvi “Oče naš”, koja je važan dio mise. Nije nevažno što se baš tako zove, jer Bog je želio da na sv. misi zajednički zazivamo njegovo ime.
  4. Slijedimo Božji putokaz” – Ljudske zapovijedi možda ne uvažavamo, ali Božje su malo drugačiji, Bog nam je dao deset zapovijedi kao putokaze za sigurno kretanje putovima života. Spomeni se treće zapovijedi koja glasi: “Spomeni se da svetkuješ dan Gospodnji!” Budemo li poštivali tu zapovijed, sigurno nećemo zalutati na krivi put i tako se možda upropastiti.
  5. Slušamo radosnu vijest! – U danima kad su televizija, internetskki portali i novinski stupci prepuni “crnih” i žalosnih vijesti, prava je milina na misi čuti Radosnu vijest! E to je Evanđelje, u kojem slušamo o Isusovu životu, iz kojeg učimo kako ćemo živjeti, ali i drugi tekstovi iz Svetog pisma koji svojom mudrošću pokazuju putokaze za život.
  6. Primimo dar! – Najsvetiji dio sv. mise je sjedinjenje s Kristom u sv. pričesti. Tada primamo dar, živoga Krista u svoje srce. Postoji li veća radost od radost koju nam donosi sveta pričest, sigurniji način da se zbližimo s Isusom i slijedimo ga?
  7. Najbolje molimo! – Molimo se prije i poslije jela, ujutro i navečer prije spavanja. Pa ipak, misa je najuzvišenija molitva! Obuhvaća i pjesme, i psalme, hvale, molitvu vjernika, Vjerovanje, Oče naš… Sve riječi koje izgovaramo kao odgovor svećeniku istodobno su molitve i ono najljepše- na misi u isti tren molimo i osobno i kao zajednica!
  8. Uzmimo “hranu za dušu”! – Odlazak na misu za nas je kao kad vozilo praznoga rezervoara odvezemo na benzinsku crpku! Susret s Bogom i bližnjima, svetopisamske i svećenikove riječi, darovi koje dajemo i primamo. Sve nas to puni novom snagom, novim “gorivom” duše za dane i obveze koje nam slijede u školi, u kući i drugdje.
  9. Vrijeme za Boga! – Ako nijedan dosad navedeni razlog ne pomaže, ako ništa drugo- zapitaj se, možeš li barem sat vremena tjedno odvojiti za Boga? Razmisli o tome. Za sport, televiziju, internet i kafiće odvajaš puno više sati… A ipak, Isus je za nas ( i za tebe!) umro na križu… Pa onda, hajde, prije odlaska na misu sjeti se i njegovih riječi: “Ovo činite meni na spomen!”
  10. Isus to želi!!!