SRETAN

Božić GOSPODNJI 2020   (Lk 2,1-14)

Koliko licemjerja ima kad se govori SRETAN BOŽIĆ! To kaže pedofil koji, poput Heroda, ubija djecu u njihovom dostojanstvu sačinjenom od nevinosti i čiste radosti. To kaže ginekolog koji svaki dan ubija djecu zločinom pobačaja. To kaže poslodavac koji ubija djecu tretirajući ih kao robove. To kaže učitelj koji podučava djecu rodnoj ideologiji. To kažu mama i tata koji ne odgajaju svoju djecu u kršćanskoj vjeri. To kažu mama ili tata nakon što su djeci stavili težak križ napuštajući dom kako bi se sjedinili s drugim muškarcem ili ženom.

SRETAN BOŽIĆ! To ne može reći onaj koji je odučio ne praštati. Ne može reći onaj koji su se odlučio obogatiti izgladnjavajući siromašne. To ne može reći onaj koji proklinje bližnjega. Ne može to reći netko tko ne kaže: “Isus je Gospodin!”.

Reći SRETAN BOŽIĆ ZNAČI REĆI USTIMA I SRCEM: DA ISUS ŽIVI U TEBI I DA TI ŽIVIŠ U NJEMU, ZA NJEGA I S NJIM! Amen. Aleluja.

(Lk 2,22-40)   Danas je blagdan Svete Obitelji. Obitelj se danas, nažalost, više ne smatra božanskom institucijom. Obitelj je postala hotel. Pošast razvoda postaje sve veća. Djecu se više ne smatra Božjim blagoslovom. U obitelji ima mnogo nasilja. Djeca su postala buntovna. Obitelj više nije škola u kojoj se uči ljubiti, praštati i dijeliti.

Koji su uzroci propasti obitelji? Glavni uzrok je taj što se euharistijski stol zloupotrebljava. Rijetkost je vidjeti čitavu obitelj kako zajedno sjedi oko stola (oltara) ljubavi, mjesta odakle se prima strpljenje za podnošenje jedni drugih. Bez Boga obitelj postaje leglo gujinje.

Drugi razlog propasti obitelji je oskvrnuće svakodnevnog stola koji se više ne priprema s ljubavlju. Vjeruje se u fast-food. Svatko jede kad želi i u žurbi. Oko stola više nema razgovora. Preko mobitela se razgovara s onima koji su odsutni, ali ne i s prisutnima, ili se gleda televizija. Prije nego se sjedne za stol ne zahvaljuje se Bogu za dar hrane.

Treći razlog je manjak discipline koji stvara nered. Nered dolazi od đavla. Roditelji nisu autoritativni. Djeca su buntovna i žive instinktivno. Sve je dozvoljeno. U njima se ne odgaja osjećaj za Boga. Obitelj koja živi bez Boga osuđena je na veliku propast. Amen. Amen. Aleluja.

O. Lorenco