Blagdan Alojzija Stepinca – na Trsteniku u Splitu

Stepinčevo na Trsteniku u Splitu 2021.

Župa sv. Ivana Krstitelja na Trsteniku u Splitu proslavila je suzaštitnika župe Bl. Alozija Stepinca u srijedu 10. veljače središnjim misnim slavljem koje je predvodio prof. dr. don Marko Trogrlić, profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. U koncelebraciji su bili: župnik don Ivan Simunić i prof. dr. don Hrvoje Relja.

U svojoj je propovijedi don Marko protumačio evanđeoski tekst u kojem nam Isus poručuje da ako pšenično zrno ne padne u zemlju neće donijeti ploda. Primjenjujući to na našega blaženika možemo kazati da je on u svom životu zaista ostvario taj Isusov zahtjev, naglasio je prof. Trogrlić te nastavio: „Stepinac je bio pšenično zrno koje je palo u zemlju i donio je obilat plod za život vječni i svakoga od nas. Nije ustuknuo pred moćnicima ovoga svijeta. Čvrsto držeći se evanđeoskih principa: istine i pravednosti te vjernosti evanđelju, Crkvi i svome hrvatskome narodu, bio je spreman dati sve i dao je sve. I zato je Stepinac za nas primjer i uzor, zato se ponosimo s njim i zato je on u srcu hrvatskoga naroda i svakoga katolika. U baštinu nam je ostavio tu svoju vjernost i vjeru da bismo i mi išli tim putem vjernosti evanđelju, Kristu, Crkvi i svome narodu.“

Govoreći o Stepinčevoj poruci čovjeku današnjega doba podsjetio je na Stepinčevo mladomisničko geslo: „A ja, Bože sačuvaj da bih se ičim ponosio osim križem Gospodina našega Isusa Krista po kojem je meni svijet raspet i ja svijetu.“ (Gal 6, 14) Ovo geslo, naglasio je don Marko, „sažima njegovo životno putovanje ovom zemljom. Prionuo je križu, ostao vjeran križu, preminuo s križem u srcu i na ustima i donio je ploda. Stepinac za nas je Stepinac potpuno u Kristu i sav Kristov, potpuno u Crkvi i sav za Crkvu, Stepinac divan primjer svakom vjerniku.“

Župa se za Stepinčevo pripremala trodnevicom od 7. do 9. veljače, svaku je večer bila molitva krunice i misa u župnoj crkvi. Na misama su predstavljeni ovogodišnji kandidati za sv. Potvrdu i Prvu pričest, te se molilo za proglašenje svetim bl. Alozija Stepinca. Kroz trodnevicu smo razmišljali o Stepincu čovjeku žive vjere, čvrste nade i apostolu kršćanske ljubavi, koji je svoj život temeljio na tri stupa – Križ, Euharistija i BDM, kazao je župnik Simunić te nastavio: „Susretao se s tri vrste režima koji ne prihvaćaju Boga, time ni čovjeka kao njegove slike. To povlači razne posljedice u odnosu prema otajstvu života, u našim odnosima prema bližnjima i stvorenom svijetu te što je najvažnije prema vječnosti.“ Župnik Simunić se osvrnuo na promicanje neistina o Stepinčevu životu naglasivši da to čine ideologije na putu prema totalitarizmu ili u njegovoj zaštiti.

„Bilo bi dolično da bl. Alojzije Stepinac bude čvrsti oslonac vrijednosnoga sustava našega hrvatskog društva, da se njegove riječi i život nađu široko zastupljeni u odgoju i obrazovanju djece i mladih jer njemu nije tek mjesto u udžbenicima, on je udžbenik življenja. Prihvatiti Stepinca znači prihvatiti poštivanje otajstva Stvaranja i ljudskoga života od začeća; znači poštivati Gospodina u slobodi savjesti, zauzetosti za bližnje, u govoru koji ne sadrži psovku u obitelji, u braku muškarca i žene, u donošenju zakona koji teže pravednosti koji cijene radnika i njegov rad“, naglasio je između ostaloga župnik Simunić.

Župa ima natkriven prostor u atriju crkve s velikim ekranom, podijeljen u 4 dijela, gdje su vjernici mogli pratiti misu poštujući epidemiološke mjere. Na kraju mise uslijedio je blagoslov moćima blaženika koje se nalaze u župnoj crkvi.