TKO JE ZA MENE ISUS? IDI KAŽI CIJELOM SVOJETU…

IDI KAŽI CIJELOM SVIJETU tko je za tebe Isus Krist?

Kraj tebe stoji brat tvoj, a ti ga ne vidiš?

Tko ljubi brata svoga, tom prijatelj je Bog. Da!

Možda bi bi bilo zgodno od jedne od agencija koje istražuju javnom mišljenje trebali naručiti anketu, da u našem narodu ( većinom kršćanskom – katoličkom) postavi pitanje: „Tko je za Vas Isus Krist?“  Malo se bojim da bi odgovori bili porazni za naše društvo, koje se smatra kršćanskim, katoličkim.

Bilo bi dobro da svatko od nas postavi pitanje barem dvadesetorici ljudi. Tako bismo mogli doći do određenih informacija koje bi pokazale ne samo kakva je vjerska pismenost, već još više – što mi to radimo i kako svjedočimo Krista. »Dok je Isus jednom u osami molio, bijahu s njim samo njegovi učenici. On ih upita: »Što govori svijet, tko sam ja? « (Lk 9, 18-22) a što vi kažete ?

Gospodine Isuse, hvala ti za ovo pitanje, jer ono je presudno za moj cjelokupni život, a posebno za moju vječnost. Daj da ga potvrdim svojom mišlju, riječju, djelom i životom.

Anketirani radnik na izlazu iz tvornice, na pitanje tko je Isus Krist?

Odgovorio je: ne poznam ga možda radi u drugoj smjeni?

Tko je za mene Krist?

Možda mi ne bismo znali dati nekakav stručan teološki odgovor na pitanje tko je Mesija, ali to Isus ni ne očekuje od nas. Znali bismo vjerojatno odgovoriti na to pitanje iz svoga osobnoga života s njim.

Ovako se vodio razgovor između jednog obraćenog čovjeka i njegova prijatelja koji nije vjerovao u Isusa.

− I, ti i dalje vjeruješ u Krista kao Boga. Pa, tko je taj Krist? Ti sigurno o njemu sve znaš. Što je bio po nacionalnosti?

− Ne bih to znao odgovoriti.

− U kojim je sve zemljama živio, koliko mu je godina bilo kad je umro?

− Zaista, ne bih znao odgovoriti na to pitanje.

− Pričao si o propovijedima. Koliko je propovijedi održao?

− Ne, ni to ne znam.

− Govorio si o čudima. Sigurno znaš koliko je čuda učinio.

− Mnogo, ali ne bih znao koliko.

− Pa, onda stvarno premalo znaš o Kristu u kojega toliko vjeruješ i kojim si toliko zaluđen!

− Da, premalo znam, i stid me je zbog toga. Ali ću vam reći što o njemu znam: prije tri godine bio sam obični pijanac i uličar. Moja obitelj me se stidjela i bila je slomljena. Žena i djeca su strepili od moga dolaska kući. Sav sam novac potrošio, obitelj doveo na prosjački štap i zapao u velike dugove. Čak je i prodaja kuće bila u pitanju. A danas: više ne pijem i ne živim kao uličar! Sretno živim sa svojom ženom i djecom, raduju mi se kad dolazim kući! Sve sam dugove vratio! Kuća više nije u pitanju! Zaposlio sam se i sretan sam jer zarađujem za svoju obitelj! Moja žena i djeca me neizmjerno vole! U mojoj je kući sreća i radost! A sve to mi je učinio, znate tko – Krist, moj Bog u koga vjerujem! Da nije bilo njega ja bih propao, a možda bi propala i moja obitelj. I vjerovat ću u njega dok sam živ. Krist je moje sve: moj život, moja sreća, moja radost, moja budućnost! Eto, to je za mene Krist! To znam o njemu!

Svaki bi od nas danas mogao potvrditi svoju vjeru u Mesiju: on mi je dao predivne roditelje i sretnu obitelj; on me prati i potiče da marljivo učim u školi i na studiju; on mi pomaže u obiteljskim obvezama kao roditelju; on me čuva na mom putu kad sam za volanom; on mi pomaže nositi moje životne križeve; on me vadi iz teških životnih situacija; on mi je najbolji prijatelj u savjetima i planiranju budućnosti. On je stotinu čuda dosada učinio u mom životu.

To je moj svakodnevni Krist Mesija u koga ja vjerujem!