Vrijediš, koliko ?

Vrijediš samo onoliko kakvim te Bog vidi

Bog je milosrdan. Bog prašta. Isus sigurno ne bi grubo postupio nego bi oprostio, bio bi blag uvijek. Vi kršćani niste kao Isus… Isus: „I načini bič od užetâ te ih sve istjera iz Hrama zajedno s ovcama i volovima. Mjenjačima rasu novac i stolove isprevrta” (Iv 2, 15)

Zašto mi ne ide, zašto mi se sve ruši…pa nikome ne činim zlo?….pa i ne činiš, ali sebi činiš jer ne činiš Božju volju. Bog te neće podržati u onome što nije najbolje za tebe, Bog će ako treba sve srušiti da izgradi novo, bolje. Možeš li to izdržati? Naravno da možeš. Hoćeš li? Sam(a) daj odgovor na to i daješ ga svaki dan. Tereziji Avilskoj jednom na putu kočija je upala u blato i prevrnula se. Rekla je ljutito Isusu – „Zašto mi se to događa kada sve radim za Tebe”. Čula je odgovor „Jer si mi prijatelj”. Terezija mu je odgovorila: „Zato imaš tako malo prijatelja”

Odnos s Bogom nije trgovina. Ništa ne možeš zaslužiti jer sve je dar. Sve je besplatno, zato sve besplatno i daj. Ne trguj, osobito ne s Bogom. “Ako mi daš… samo mi to daj i ja ću”…neee…kada moliš reci Bogu da On napravi kako je najbolje i prihvati to. Sve mu daj, i planove i očekivanja i rezultat. Misliš da znaš bolje od Boga ili.. Jer možeš graditi po svome 46 godina kao Židovi Hram (Iv 2,20), i srušiti će se. Drugi će ti srušiti sve dobro što si gradio za njih. I Isusa smo srušili ali On se podigao. Nastavi graditi s Isusom, i za druge, i On će te podići. On će te ponovno izgraditi i ništa drugo ti neće biti bitno. Jer vrijediš samo onoliko kakvim te Bog vidi. To je jedino važno. Zašto se se opterećuješ drugim? Čega se bojiš? Traži Boga i Njegovu volju i sve će biti kako treba biti. Sve će biti dobro. Ne brini. Bog će se pobrinuti. Bog zna najbolje. Jer je Bog. KJB

 

Što znači riječ ‘sablazan’? Znači ‘prepreka, zapreka’. U kršćanskom svijetu biti sablazan znači davati loš primjer i, zbog ovog lošeg primjera, oni koji su jako slabi u vjeri odustaju od puta vjere. Kada učenik vidi da je ponašanje duhovnog učitelja suprotno od onog što naučava, uvjeri sebe da ono što učitelj naučava nije istina.

Mnogi su mladići i djevojke ostavili put Božjeg poziva jer su vidjeli da se njihovi odgojitelji ponašaju suprotno onomu što su zahtijevali od njih.

Mnoge sablazni se događaju u našim župnim i biskupskim zajednicama jer neki svećenici i biskupi ne čine ono što naučavaju. Maleni u vjeri, sablažnjeni lošim primjerom njihovih pastira, napuštaju Crkvu. I koliko puta sam i ja, u mlakosti svoje vjere, bio na sablazan. I za ovo iskreno molim oproštenje od Boga i od onih koje sam udaljio od Crkve.

Mnoge sablazni dolaze u obiteljima od strane roditelja koji se ispovijedaju kršćanima pa čak i pastoralnim djelatnicima u našim župnim zajednicama. „Tata, ti predaješ vjeronauk krizmanicima, a iz tvojih usta izlaze psovke i gadosti? Eto, zašto sam prestao ići u Crkvu! Ti si mi sablazan!“ kaže sin adolescent ocu katehisti.

Ako te sablažnjava tvoj nadređeni i odgojitelj u sjemeništu, opominji ga s ljubavlju i bratski. Ne boj se to učiniti. Ako te sablažnjava tvoj župnik ili biskup, opomeni ga s ljubavlju i bratski. Ne boj se to učiniti. Ako te sablažnjava tvoj otac ili tvoja majka, opomeni ga/ju. Ne boj se to učiniti. Opominjati bez zloće, djelo je ljubavi. OLM