SRETAN USKRS …

9.TRAVNJA 2023  U S K R S

Ako ustima ispovijedaš da je Isus Gospodin, i srcem vjeruješ da ga je Bog uskrisio od mrtvih, bit ćeš spašen. Rim 10, 9  Naša, i budnost vojnika, neće dopustiti nikome da ukradu tijelo. On koji je rekao da ima života u izobilju je sada mrtav; On koji je rekao da može okupiti dvanaest legija anđela da mu pomognu sada je hladan kao smrt; On koji je rekao da može dići Abrahamovo dijete iz kamena, sada je zakopan pod kamenom. Varalica je mrtav! Kako je predivno učinkovita rimska smrt! Ništa ne može preživjeti razapinjanje! Nikad više neće ustati!“ Je li to istina? Može li netko uskrsnuti? Zar činjenica da je rođen u strančevoj pećini i pokopan u strančevu grobu, ne dokazuje da su Mu ljudsko rođenje i smrt jednako strani? Pogledajte prirodu. Zar nije proljeće Uskrs Velikog Petka zime? Zar nisu sve smrti po sebi kvasci života? Za nije kiša ta koja pomaže pupanju? Zar od palog žira ne nastaje drvo? Kako bi sva stvorenja uskrsnula bez Otkupitelja stvaranja? „Ako svijetli ljiljan može živjeti još jednom, i njegovo bijelo obećanje biti kao prije, Zašto ne može veliki kamen biti pomaknut s Njegovih vrata? Ako se zelena trava diže i pada godinu za godinom, i cvjetovi cvatu iznova i iznova Radi travanjske ljepote, zašto nam ne bi On, iz tame i blata, ponovno pokazao Njegovu višestruku i sjajnu slavu, zraku zlata? Uspavano srce, budi sigurno ove stvari moraju biti. Vidi novi pup na starom stablu!  Ako se cvijeće budi, ah, zašto ne bi On?“

Neka vam otajstvo uskrsnuća, u kojemu je Bog u osobi Isusa Krista pobijedio smrt i otkupio nas za sve vijeke vjekova, otvori srce i um za sva otajstva vjere.

Lako je Bogu, on je svemoguć, kod njega je sve sretno i blaženo, a mi, jadni ljudi, moramo trpjeti. I vi mi još pričate priče o milosrdnome Bogu koji nas voli?” – te riječi često čujemo. Da li je to doista tako. Mi kršćani nemamo pravo prigovarati Bogu. Puno puta nažalost zaboravimo da naš kršćanski Bog nije ostao sam u svojoj “vječnoj sreći” nego se “učovječio” u ljudsku narav sa svom njezinom ranjivošću i slabošću. Zar zaboravljamo da naš Bog nije pobjegao od patnje nego nam se i sam pridružio u trpljenju, i da je trpio do smrti, smrti na križu i konačno pobijedio smrt. Pa da mi je i dolinom smrti proći, zla se ne bojim jer ti si sa mnom, tvoj štap i palica tvoja utjeha su meni. Gospodin Isus je nadvladao smrt, nadvladao je grijeh i uskrsnuo. Svojim uskrsnućem On je i nama dao nadu da ćemo i mi uskrsnuti. Ta nada održava nas ljude u radosnom iščekivanju vječnog Uskrsa.

Ako si iz mlakosti prešao u gorljivost vjere, uskrsnuo si s Kristom.

Ako si iz gnjeva prešao u oprost, uskrsnuo si s Kristom.

Ako si iz škrtosti prešao u dijeljenje, uskrsnuo si s Kristom.

Ako si iz ljutnje prešao u krotkost, uskrsnuo si s Kristom.

Ako si iz bludnosti prešao u čistoću srca, uskrsnuo si s Kristom.

Ako si iz ravnodušnosti prešao u ljubav prema onomu koji trpi, uskrsnuo si s Kristom.

Ako si iz odbacivanja križa prešao u grljenje istoga, uskrsnuo si s Kristom.

Ako si iz vulgarnog izražavanja prešao u milinu riječi, uskrsnuo si s Kristom.

Ako si iz oholosti prešao u poniznost, uskrsnuo si s Kristom.

Ako si iz bračne nevjere prešao u vjernost, uskrsnuo si s Kristom.

Ako si iz toga da budeš služen prešao u služenje bližnjemu, uskrsnuo si s Kristom.

Ako si uskrsnuo s Kristom, širiš Kristov miris i ne trebaju ti drugi mirisi.

Mnogi misle da su uskrsnuli na novi život, ali još žive u grobu svoga ja, a ne u Kristovoj Milosti. Živjeti kao uskrsnuli znači prijeći iz ja u Bog. Tko je uskrsnuo ne veliča samoga sebe u onome što čini i govori, već daje Bogu slavu, čast i moć. Bog je autor svakog naravnog i nadnaravnog života i dara. Ako Božja ljubav prebiva u tvome srcu po izlijevanju Duha Uskrsnuloga, u stanju si vikati: “SRETAN USKRS!”, u suprotnom će iz tvojih usta izaći samo beživotne riječi. Tebi koji hodiš putem zvanim ‘USKRSNUĆE’ želim da prelaziš iz vjere u vjeru i iz slave u slavu. A tebi koji hodiš putem zvanim ‘PROPAST’ želim da ponovno živiš u BOŽJEM srcu. Dragi župljani prijatelji Neka Vam je sretan i blagoslovljen Uskrs. Neka Vam Isusova pobjeda da snage u svladavanju Vaših Kalvarija kako bi svi zajedno došli do nade i svjetla uskrsnuća, moga i tvoga.

                Sretan i blagoslovljen Uskrs!