Često

Često promatram ljude za vrijeme svete mise i učim puno toga što nije dolično ponašanje na misi. “Nekad i ne želim promatrati, ali vidim, nekad bih volio da ne vidim. Jedan fratar fra Frano Delić jednom je napisao deset pravila kako se ponašati u crkvi i sada ih možemo zajedno preći”, rekao je.

1. U crkvu treba doći na vrijeme, prije svete mise – Danas mnogi kasne na misu, dođu u zadnji tren, zakasne. Svoj automobil parkiraju na nepropisnim mjestima.

  1. Doći dolično odjeveni –Mnogi ne znaju doći u crkvu lijepo odjeveni. Mi smo kao sjemeništarci morali nositi crne hlače, bijelu košulju i crne cipele. Odijelo. Mnogi danas ne znaju lijepo doći crkvu.
  2. Isključiti svoj mobitel –Mnogima za vrijeme mise zazvoni telefon. To ometa druge vjernike.
  3. Žvakaća guma– Mnogi za vrijeme mise žvaču žvaku. I kad ih svećenik upozori oni to nastave. To je neprimjereno bilo gdje pred ljudima, a posebno na svetoj misi.
  4. Kišobrani– Isto tako i kišobrane ostaviti negdje na ulazu, a ne nosati ih sa sobom po crkvi.
  5. Rezerviranje mjesta– Ostaviti i drugima mjesto u klupi. Posebno starije, ako sam mlađi ustat će drugima.
  6. Pričanje na misi –Razgovaranje tijekom svete mise – Mnogi ljudi dođu i pričaju za vrijeme mise.
  7. Ne čitati tisak za vrijeme mise– Ne čitati župni listić ili duhovni časopis za vrijeme mise.
  8. Odgovaranje na misi– Moliti i pjevati zajedno s drugima, ali isto tako i odgovarati svetu misu. Trebamo svi odgovarati i moliti za vrijeme mise.
  9. Odlazak na pričest –Kad idemo na svetu pričest može se kleknuti, ali nepotrebno je poklicanje prije svete pričesti. Možeš kleknuti i primiti hostiju, ali ne trebaš raditi klecanje. Možeš se pričestiti na ruke ili usta, ali preporuča se usta. Isto tako i čuvati red u crkvi. Mnogi zapale cigaretu čim iziđu iz crkve. Ne to činiti u dvorištu crkve, a ni bacati papiriće”. FAG