ADVENT

 

Advent je vrijeme radosnog iščekivanja, a ne slavlje božićnih koncerata i domjenaka

“Ostavimo božićne pjesme za Božić, božićne domjenke i koncerte u božićno vrijeme. I tek tada imat ćemo pravu proslavu Božića”.

Došašće tek treba početi, a već smo naveliko krenuli s proslavama svega i svačega. Najave su “božićnih koncerata”, nekih “božićnih domjenaka” i tome slično. I ne, nisu od toga izuzeti niti katolici. Pitat će se netko pa što ima veze?

Zamisli da slaviš svoj rođendan i početak zabave staviš u 20h. Ipak, svi tvoji prijatelji i rodbina odluče započeti slaviti u 6h ujutro jer te silno vole, kasnije neće bit dovoljno vremena, neki će morati ići ranije itd.. Dolaziš u 20h, oni se raduju, ali su već toliko puta nazdravili, pojeli, zaželjeli su ti sretan rođendan te im je u 20:30h dosta svega te se žele samo odmoriti i otići vlastitim kućama. Kakvi bi bili tvoji osjećaji? Zar ne bi bili to ljutiti osjećaji koji bi potakli pitanje: “Zašto su počeli tako rano slaviti i nisu me čekali?”

Iz istog razloga zbog kojega bi tvoja proslava bila katastrofa isto se događa i s proslavom Božića. Advent je vrijeme radosnog iščekivanja, a ne slavlje božićnih koncerata i domjenaka. Advent je vrijeme adventskih pjesama, a ne božićnih. Čudimo se što na  Sv. Stipana nitko nema volju za Božićem više, ali i kako bi imali kada ga mjesec dana već “slavimo”…

Nije nama orašar, gnom ili netko drugi problem, problem smo mi sami sebi. Vratimo smisao slavlja Božića u Božić, a ne u Advent. Imamo dovoljno vremena za slavlje od 25.12, nije potrebno krasti vrijeme priprave za slavlje da bismo slavili. Ostavimo božićne pjesme za Božić, božićne domjenke i koncerte u božićno vrijeme. I tek tada imat ćemo pravu proslavu Božića.. FVB

ZORNICE U NAŠOJ CRKVI  SV. IVANA KRSTITELJA NA TRSTENIKU  u 6 i 15….