Božje zapovijedi u slikama

Božje zapovijedi u slikama

Nakon što smo u siječnju oličili crkvu, odlučili smo oslikati i naše prozore biblijskim prizorima kako bi naša crkva bila još ljepša i ugodnija za molitvu. Kako je u crkvi deset prozora, ŽPV te ŽEV i ja odlučili smo se za 10 Božjih zapovijedi ili Dekalog. Raspitivali smo se u više institucija i akademija kojima nije bilo poznato da su uprizorene Božje zapovijedi u slikama.

U crkvi sv. Ivana Krstitelja na Trsteniku u Splitu oslikani su prozori biblijskim prizorima koje prikazuju 10 Božjih zapovijedi. Tako prvi prozor prikazuje Mojsija s pločama, drugi prozor Mojsija kako šuti pred gorućim grmom, treći prozor prikazuje Isusovu posljednju večeru, četvrti prozor Isusa kako naučava u hramu, a Marija i Josip ga traže, peti prozor prikazuje Kajina i Abela, šesti prozor ženu zatečenu u preljubu koja je dovedena Isusu, a Isus sagnuvši se nešto piše i ne osuđuje ženu, već je upozorava da ide i ne griješi više. Sedmi prozor prikazuje Zakeja koji se u strahu od naroda, zbog zakidanja (krađe) i niska rasta, penje na smokvu. Osmi prozor prikazuje suđenje Isusa pred Pilatom i lažnim svjedocima, deveti prozor zabrinutog kralja Davida koji promatra i grešno želi Batšebu. Deseti prozor prikazuje kralja Ahaba koji željno gleda i slino želi Nabotov vinograd.

Godinama sam tragao za umjetnikom koji će to ostvariti. Desetak ih je poslalo skice, a ja sam ih slao liturgičarima, bibličarima, umjetnicima i kolegama svećenicima. Kad smo dobili pozitivne komentare na predložene skice Duje Botterija, krenuli smo u realizaciju u siječnju 2020. godine. Iako smo željeli vitraje, Duje je strpljivo skicirao i predložio tehniku staklena fuzija s čime smo se složili. Kad je bio zadovoljan skicama, napravljene su naljepnice koje su nalijepljene na prozore u ožujku 2020. godine i bile su na prozorima dok se nisu napravile prave umjetničke slike. Prozori su postavljani u tri navrata kako su bili i dovršeni.

U lipnju su svi prozori oslikani i postavljeni na zadovoljstvo umjetnika i naroda. Šest prozora darovale su pojedine obitelji, a narod četiri prozora koliko je tko mogao. Neka Gospodin obilato vrati svim darivateljima jer i 50 kn je veliki dar.

Župa je tiskala letak (tzv. deplijan) na kojem su prikazane male slike Božjih zapovijedi s popratnim tekstom koji je napisao vlč. prof. dr. sc. don Ivan Bodrožić, a koji može poslužiti za dobar ispit savjesti. Svaki vjernik u našoj crkvi može promatrajući biblijske prizore razmišljati o njihovom životu, ali i o svome.

Bogu na slavu!

župnik don Ivan Simunić