PORUKA ŽUPNIKA S HVARA

Župnik s Hvara poručio:

 

Živimo u vremenu u kojem postaje kristalno jasno koliko nam je život nesiguran i koliko je promašeno govoriti kako ćemo učiniti ovo ili ono kao da sve ovisi samo o našem htijenju. Davno je sv. Jakov napisao kršćanima: De sada, vi što govorite: “Danas ili sutra otići ćemo u taj i taj grad, provesti ondje godinu, trgovati i zaraditi”, a ne znate što će sutra biti. Ta što je vaš život? Dašak ste što se načas pojavi i zatim nestane! Umjesto da govorite: “Htjedne li Gospodin, živjet ćemo i učiniti ovo ili ono”, vi se razmećete svojim hvastanjima! Svako je takvo hvastanje opako.(Jak 4, 13-16)

Takvo što popularno nazivamo „pravljenjem računa bez krčmara“ i zapažamo da je to postalo prilično „normalno“. Jakov to naziva HVASTANJEM (praviti se važan) i OPAKOŠĆU (zvuči ozbilnije od „grijeha“)

Dakle, ne bih htio biti opaki hvastavac i poručiti „urbi et orbi“: u našoj će župi biti održano slavlje krizme i Prve svete pričesti u skladu s dogovorom i najavama. Zbilja ne znam što se može dogoditi do sutra, a kamo li do deset/petnaest dana. Mogu samo reći sa sv. Jakovom: „HTJEDNE LI GOSPODIN – MI ĆEMO U NAŠOJ ŽUPI ‘SLAVITI’ KRIZMU I PRVU SVETU PRIČEST“.

Kad kažem SLAVITI to vas sigurno asocira na svečani obred sa puno pjevanja. No, u kršćanskoj se praksi za svaki sakramentalni obred koristi riječ „slaviti“. Krštenje je „slavlje“ pa makar bili prisutni samo svećenik, jedan roditelj i kum; čak i onda kad ga, u nuždi, podjeli majka svom djetetu koje je u životnoj opasnosti. I „obična“ „mala“ „recitirana“ sveta misa je „slavlje svete mise“. Misa se ne „govori“, ne „daje“ nego se „slavi“. Dakle, bude li ‘sila’ da se krizma i pričest moraju podijeliti pod „malom“ misom mi ćemo htjedne li Gospodin i u tim okolnostima u našoj župi SLAVITI i krizmu i Prvu pričest na predviđene datume.

Hvala Bogu, svi vi koji dolazite u crkvu zrele ste osobe upoznate sa preporukama/naredbama Stožera. Na temelju tih „mjera“ odlučujete o svojim postupcima i postupcima svoje djece, tj. odlučujete hoćete li ili nećete doći na misno slavlje; hoćete li ili nećete pustiti svoju djecu da dođu u crkvu.

Moje je da pred-slavim svetu misu ako je u crkvi barem jedna osoba koja može odgovarati na dijaloške djelove mise, a ne da prebrajam prisutne i da vršim bilo kakvu selekciju tko u crkvu može, a tko ne.

Da bi se podijelila krizma potrebno je da u crkvi bude za to ovlašteni djelitelj i krizmanici s kumovima.

Da bi se podijelila Prva sveta pričest u crkvi trebaju biti prvopričesnici i svećenik-djelitelj pričesti.

Čak ni ja, kao župnik, nisam nužan, a pogotovo nisu nužni roditelji, rodbina ili drugi mještani. Ovo nije apel da ne dolazite na ta slavlja, nego samo objašnjenje da potencijalna nemogućnost drugih da prisustvuju tom slavlju ne dovodi u pitanje „slavlje“ podjele dotičnih sakramenata.

Zbog svega toga kažem: „HTJEDNE LI GOSPODIN – MI ĆEMO U NAŠOJ ŽUPI ‘SLAVITI’ KRIZMU I PRVU SVETU PRIČEST“.

Ma što mislili o ovome što se događa: da li je ovo slučajna epidemija ili je, kako neki drže, plan-demija držim da nema nikoga tko bi potcjenjivao moguće drastične posljedice zaraze. Zato vjerujem da se nitko ne želi nemarno zaraziti ili zaraziti druge. Neću vam djeliti savjete kako to primijeniti na konkretnu situaciju.

Molimo Boga za lijepo vrijeme pa da možemo slavlja organizirati na crkvenom dvorištu. Trebat će malo više napora oko organizacije prostora (i malo više ruku, ali tu ste vi čija djeca slave) i morat ćemo se pomiriti sa malo manje vanjskog „sjaja“, ali bit slavlja i sadržaj slavlja ne bi trebali doći u pitanje. Vjerujem da na taj način samo crkveno slavlje neće nikoga ugroziti. Bilo mi je drago danas pročitati da je ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SD županije gđa Željka Karin izjavila: “Problem su obiteljska druženja nakon pričesti i krizmi, ona su glavni izvor zaraze”

Poštovani krizmanici! Ne vjerujem da ste u opasnost ako ručate ili večerate s kumom ili u krugu svoje obitelji, ali ako zaželite ‘velikodušno’ podijeliti ‘radost’ primljene krizme sa svojim društvom u kakvom kafiću, disko klubu ili kako li se već zovu sve ‘rupe’ u koje zalazite, vjerujem da se dovodite u opasnost. Kad vas već obična vjernička logika ne može uvjeriti u besmisao takvog „slavljenja“ krizme, dobro je došla i briga za zdravlje (u koga se nađe) da vas od toga odvrati.

Poštovani roditelji i ostali članovi obitelji naših krizmanika i prvopričesnika! Dragi prijatelji dotičnih obitelji u kojima se događaju ova sakramentalna slavlja! Ograničite li kućno slavlje na ukućane i eventualno još nekoliko mještana za koje „znate“ da vjerojatno nisu zaraženi, možete relativno mirno slaviti i kod kuće nakon crkvenog slavlja. Odlučite li se na slavlja u restoranima, uz veći broj uzvanika skupljenih s raznih strana, čak i iz raznih sela našeg otoka, jako riskirate i njihovo i svoje zdravlje.

Iako bih rado obišao sve obitelji prvopričesnika u župi, ne zamjerite, ali to u ovoj situaciji neću napraviti (osim ako budem znao da su u kući isključivo domaći).

Zbog ove situacije odustajem od najave da se prvopričesnici skupe poslije podne na svibanjskoj pobožnosti / krunici. Prvopričesnike ćemo preporučit Gospi ujutro, prije polaska u crkvu. Molimo svi skupa ovih dana da se zaraza ne proširi našim mjestom ni prije ni poslije ovih sakramentalnih slavlja. I toplo preporučujem: usmjerimo pažnju na duhovno ozračje koje je potrebno stvoriti u obiteljima kandidata za krizmu i Prvu pričest, a koje omogućuje istinsko kršćansko slavlje.