Koji je pravi smisao darivanja?

Koji je pravi smisao darivanja?

Već nam je svima poznato da je prosinac jedan od najljepših mjeseci u cijeloj kalendarskoj godini jer je to mjesec darivanja, zajedništva, obiteljskih druženja, ljubavi, mnogih lijepih uspomena…

U blagdansko vrijeme najviše vremena provodimo u društvu članova svoje obitelji, prijatelja i rođaka i zasigurno se svatko od nas našao u situaciji da je bio darivan ili je nešto darovao. Ovih dana svi nekuda hitro žure i jure. S raznih izloga trgovina i na našim malim ekranima svakodnevno smo ‘bombardirani’ različitim božićnim reklamama i sniženjima koja se nude kako bi nam privukli pozornost i skrenuli pažnju od Onoga zbog kojeg je sve počelo još prije 2013 godina. Ali, zastanimo na tren.

Naučimo najmanje da nije važan broj poklona Sam smisao darivanja ipak ima drugačiju, puno važniju svrhu od puke komercijaliziranosti kojom smo ovih dana, a i posljednjih nekoliko godina zatrpani. Bliži nam se sveti Nikola, blagdan koji najviše veseli naše najmlađe. Stara legenda o tome radosnom svecu kaže nam da je darivao siromašne, pomagao potrebite i širio ljubav među bližnjima te svojim blagoslovom ozdravio dijete čime je i postao zaštitnikom djece diljem svijeta. Djeca blagdan sv. Nikole uglavnom vežu uz međusobno darivanje i obilje poklona. Međutim, dijete uči po modelu svojih roditelja, odnosno imitira roditeljsko ponašanje, njihov sustav vrijednosti i razmišljanja. Trebali bismo pokazati svojim najmlađima da blagdani mogu biti ispunjeno i radosno doba godine, a ne stresan i iscrpljujući maraton po trgovačkim centrima. Zbog toga im valja od njihovog ranog djetinjstva naglašavati da nije važno koliko će poklona dobiti, već da daruju i primaju radosno i od srca.

Otac Tvoj, koji vidi u skrovitosti, uzvratit će ti I naš nas nebeski Otac obilato daruje. Njegov najveći dar svima nama jest Njegov Sin – Isus Krist. Isus nam daruje radost, novi život, ljubav, mir, oproštenje i more blagoslova. Ova nas neizmjerno draga osoba toliko voli da nam daruje sama sebe u Euharistiji. Svojim nam je riječima iz Mt 6, 3-4 i djelima posvjedočio: „Ti naprotiv, kada daješ dar (milostinju) – neka ti ne zna ljevica što čini desnica, da tvoja milostinja bude u skrovitosti. I Otac Tvoj, koji vidi u skrovitosti, uzvratit će ti!“ Međutim i sami smo svjedoci da se ljudi danas vole darivati mnogim skupocjenim darovima i za svoje darivanje vole biti medijski popraćeni i zahtijevaju da široj javnosti budu poznati kao dobrotvori te da za svoje dobro djelo budu nagrađeni riječju zahvale. Ali, najčešće takvi darovi ne daruju mnogo iz svoga srca. S druge strane, imamo onih skromnih darova koji su možda puno vrjedniji jer se daruju s radošću, s iskrenim osmijehom na licu jer su dar od srca. Isus nam je o tome progovorio u svojoj prispodobi iz Mk 12, 41-44 gdje čitamo o udovičinom novčiću koja je ubacila više od sviju jer je dala sve što je imala.

Blagdani – vrijeme za obitelj Dar nema svoju vrijednost zato što je skupocjen, nego zato jer izražava nečiju ljubav, prijateljstvo, privrženost, zahvalnost… Bog nam je darovao svoga Sina, naše roditelje, prijatelje, čitav je svijet Božji dar ljudima. Kakav god dar bio, on se cijeni i uzvraća. Na kraju svega, dar je znak ljubavi. Ako si u dvojbi što uz predstojeće blagdane podariti svojim najbližima, predlažem nešto od sljedećeg – podarite im svoje dragocjeno vrijeme. Odgodi sve hitne poslove, sve važne sastanke i učini jedino ono što je nemoguće odgoditi. Živimo u modernom vremenu u kojem je svijet u svakodnevnoj žurbi postao nemilosrdan prema ‘malom čovjeku’ i dan koji traje 24 sata često nam je prekratak jer nema dovoljno vremena da se u jednakom vremenskom razdoblju čovjek posveti svim obavezama koje mu predstoje narednog dana za odraditi. Zbog toga nam najviše stradaju naše obitelji koje često ostaju po strani i dobivaju najmanje na važnosti naših prioriteta jer ih preolako shvaćamo. Stoga, odluči ovih blagdana provesti više vremena sa svojom obitelji i svojim prijateljima i radost ovogodišnjeg Božića imat će drugačiji sjaj. Odluči darovati svoje povjerenje drugima. Moguće je da netko u tvojoj blizini želi učiniti nešto za što baš i nije sposoban, ali bez danog povjerenja neće moći uskladiti svoje htjenje i svoje sposobnosti. Ohrabri onoga kome je možda potrebna samo poneka lijepa riječ podrške ili bližnjemu daruj jedan iskren zagrljaj da zna da si tu za njega/nju, da nije sam/a. Odvaži se ovog Došašća podariti svoje oproštenje, svoje strpljenje, svoju blagost. Nemoj biti i ostati prepreka u nekom neriješenom ljudskom odnosu ili svađi koja te guši, dok se tvoj bližnji s druge strane trudi ispraviti pogrešku za koju mu je žao što je počinjena, ali tvoja tvrdoglavost i ponos često se nađu na putu pa se prepriječe kako bi mu iskreno oprostio i pomirio se s njim/njom.

Neka ovi blagdani budu drugačiji Odluči se ovog Božića biti iskren i daruj bližnjima svoju postojanost. Neka tvoja obitelj, tvoji prijatelji, kolege na fakultetima i na poslu, osjete tvoju prisutnost, da se mogu osloniti na tebe, da ti mogu vjerovati, da znaju da si tu za njih kad ih zadesi životna nevolja. Možemo svojim bližnjima darovati mnoge igračke, saonice, lutku koja govori, laptop, novu odjeću, mobitel, skupocjeni nakit, ali ako mu nismo podarili sebe, ništa mu nismo dali. Barem nešto od ovoga odluči za Božić darovati sebi i drugima. Na kraju svega, dopusti si da ovi blagdani budu drugačiji za tebe i one s kojima se družiš, dopusti si da ovog Božića Isus zaista uđe u tvoj život, u tvoje srce, da shvatiš da je prije više od 2000 godina Krist došao na ovaj svijet, da je dao svoj život na križu i za tebe. Danas, jedino što On želi od tebe jest da Mu vjeruješ. Svim svojim srcem. Pitanje ostaje – možeš li to?