Postoji li resecpt za sretnu Novu godinu?

Postoji li recept za sretnu Novu godinu? Da! Postoji!

Nova je godina. Kakva će biti? Što će nam donijeti? To znade samo Bog. Poneki se znaju latiti i praznovjernih smiješnih sredstava: gledanja u karte, crnu kavu, horoskope…

Zacijelo ćemo doživjeti neuspjeha i razočaranja, neshvaćanja i raznih poteškoća. Ako budemo dobre volje, na što nas je potaknuo anđeo božićne noći, bit ćemo kadri podnositi i teže udarce sudbine i okrenuti ih na vlastito dobro.

Ponajprije budimo svjesni da nam Providnost neće nikada dodijeliti breme koje nismo kadri ponijeti. Ispunimo svoj život dubokom ljubavlju prema Bogu i poštenim radom. Što god ova nastupajuća godina donijela, trebamo se prisjetiti da nam ona može biti na blagoslov ili prokletstvo, ovisno o tome kako je upotrijebimo, kakvo mjesto dajemo Bogu i njegovu zakonu ljubavi

Na početku ove Nove godine potrebno je pogledati naprijed – gledati u vječnost: – zapitati sebe kuda ide i kamo će stići vlak moga života? Mislimo na to!!! Brinemo se za sve osim za najvažnije – za svoju vječnost, jedinu sreću u očevu zagrljaju…

S pouzdanjem idimo naprijed. Nad nama vodi brigu Srce Isusovo koje nas ljubi, koje nas neće ostaviti. Nad nama bdije i prečisto srce Marijino. Stavimo se pod njihovu zaštitu i obećajmo im vjernost, danas, sutra i dovijeka.

Ime Isus! Evo najve­ćega imena naše zemlje; evo četiri slova što su neizbrisivo ubilježena u naš planet; evo imena što je razdijelilo povijest na „prije” i „po­slije”; evo imena sudbine čovječanstva; evo imena „koje je iznad svakog drugog imena” (Fil 2,9) – i samo u njemu je spas.

Na židovskom Isus znači: Spasitelj, Osloboditelj – „kako ga je nazvao anđeo prije njegova začeća”. Ime Isusovo je besmrtno, neizbrisivo, nezaboravno. Gotovo 2000 godina izgovaraju ga milijuni usta svakoga trenutka na nebroje­no mjesta našeg planeta; ima jedno ime što je nadživljelo prošlost, što će nadživjeti budućnost – i samo jedan koji se mogao potpisivati sam prvim slovom svoga imena.

Isus – Spasitelj – njegovo je ime, ali ne samo ime. Imenom je ujedno označena njegova životna zadaća, smisao i sadržaj njegova rođenja, života i smrti. Isus – spasitelj paloga i propalog čovje­čanstva: zato je postao čovjek u krilu djevice; zato se rodio u pr­ljavoj štali; zato je umro gol na golom golgotskom križu.

Isus – Spa­sitelj čovjeka. Spasiti čovjeka: kako svet, velik i uzvišen posao; kako težak pothvat Bogočovjeka. Toliko težak da se nijedan čovjek nije usudio ni početi ga. Za taj gotovo nemogući, Sizifov posao trebalo je Božje snage, ljubavi i samilosti; mogao ga je poduzeti ne čovjek nego samo i jedino Bogo-čovjek…

Da se spasi i usreći čovjek, Spasitelj je morao biti Bog; čo­vjeka je trebalo korjenito izmijeniti: čovjeka – vuka pretvoriti u bogolikog čovjeka: dati mu novi mozak, drugo srce, nove misli i poimanja, novu dušu, posve drugi životni smjer; naučiti ga i pomoći mu da zaboravi svoju sebičnost i obuzda svoje vučje nagone.

Svi znamo kako je teško biti čovjek, pogotovo Božji čovjek. Svi znamo kako je više nego teško opakoga čovjeka pretvoriti u Božjeg čovjeka, osloboditi ga, spasiti ga: od njega samoga, od zla u njemu, što razara, uništava, unesrećuje njega i sve oko njega. Toga teškog posla prihvatio se Isus. Isus – Spasitelj! Ne varajmo se! – On je jedini spasitelj čovje­čanstva; promijenio je svijet na bolje, dao mu novo lice i novo srce: oslobodio ga, oslobađa ga njegova najtežeg tereta i najveće nesreće – grijeha; pružio mu ruku da ga dovede Bogu, dao mu mo­gućnost da ponovno postane dijete Božje, ljubimac Neba. „Kada dođe punina vremena, posla Bog svoga Sina, rođena od žene, rođena pod Zakonom, da otkupi podložnike Zakona da primimo posinjenje” (Gal 4,4 si). Ako u svemu i uvijek nije uspio, nije kriv lijek i liječnik – Isus nego čovjek – bolesnik: ne želi ozdraviti, liječnik mu je strog, lijek gorak.

Isus – Spasitelj! Oslobodio je, oslobađa čovjeka njegove uro­đene nemoći i bijede: podigao ga do Boga i njegove ljubavi. Učinio je tako za čovjeka beskrajno više nego itko prije i poslije njega: spasio je našu misao, našu dušu, našu osobu i dostojanstvo, našu slobodu, našu vječnost. Od njegovih misli, života i smrti živi čovječanstvo ovih zadnjih gotovo 2000 godina.

Isus – Spasitelj! Ne zaboravljamo! Što god i danas ima ple­menita, vječna i sveta u ovom našem suludom, izmučenom svijetu, trebamo uglavnom zahvaliti tom imenu. Ali čudno! Danas, tu, među nama, mnogi hoće da zaboravimo to ime, pretvaraju se kao da i ne poznaju ona četiri nezaboravna slova. Uzalud! Otkad je Isus proplakao u Betlehemu, progovorio u Nazaretu, na križu izgo­vorio svoje posljednje riječi, njegov glas čuje se i kroz pijanu pjesmu pijanih grla, kroz suludu viku grijehom i mržnjom otrovanih duša. On je naša sudbina: ,jer je pod nebom to jedino ime dano ljudima po kojem nam se treba spasiti” (Dj 4,12).

Da, to će nas ime spasiti, ili osuditi – što izaberemo.

Car Napoleon potpisivao se samo jednim slovom: početnim slovom svoga imena – N. Na pitanje zašto se ne potpisuje punim imenom, odgovorio je: „Dosta je jedno slovo jer u Francuskoj ima samo jedno ime, samo jedan Napoleon”. Međutim, taj veliki osvajač bio je konačno potučen, zarobljen – i nekada gospodar Europe svršio je kao osamljeni zarobljenik na otoku sv. Jelene. Umro je Napoleon, istrunula slava i veličina, zaboravljeno slovo N. Spominju ga još samo mrtve knjige i mrtva prošlost.

Očevi i majke, sretna vam Nova godina! Brinite se i kršćanski odgajajte svoju djecu! Žrtvujte se i molite za njih! Ako obitelj zajednički Boga ne priznaje večernjom molitvom, u kući neće biti blagoslova ni sreće, pa makar sve drugo imali.

Vama draga mladosti, želim također sretnu Novu godinu! Za vaše godine kažu: kud oči, tud i pamet. Dao Bog da u novoj i oči i pamet budu usmjereni k štovanju Boga i naših svetinja. Vi ste nada naše budućnosti. Ne mogu nam biti nada mućci, kukavice bez obraza i ponosa. Nama je potrebna mladež koja će u ovoj godini puniti crkve, primati svete sakramente, čuvati svoje poštenje i čast. I ove će se godine psovati Bog, Isus i Marija. Ja se nadam da se u tom lavežu neće čuti vaši glasovi. I ove će godine poneki roditelji zaplakati zbog prezira, zapostavljanja i vrijeđanja koje će doživjeti od svoje djece. Nadam se da to neće biti vaši roditelji.

Draga mladosti, ja se nadam da vi još imate u sebi snage i volje, razuma i duše, pa će vam nova godina biti uspon na putu poštenja, i vjernosti Bogu. Bit će u ovoj godini kao i u svakoj, prijašnjoj nezgoda, patnja, ponegdje i suza i plača.

Postoji li sigurni recept za sretnu novu godinu? Da! Postoji!

Želimo li sretnu novu godinu sebi i drugima učinimo je sretnom. To ovisi o svima nama. Da li će vladati među nama ljubav, razumijevanje, prijateljstvo ili svađa, mržnja, razdor – to sve ovisi o nama.

– Da, u nama, u našem srcu je ključ naše sreće!

– Griješimo manje, pa ćemo biti sretniji.

– Manje psovki i kletvi, više molitava! – Manje zavisti, više ljubavi!

– Manje klevetanja i ogovaranja, više milosrđa i razumijevanja!

– Manje laži i himbe, više iskrenosti i poštenja!

– Manje nepoštenja i drskosti prema starijima, više zahvalnosti i priznanja.

– Manje gramzljivosti i škrtosti, a više širokogrudnosti i odricanja.

– Manje bludnosti i raskalašenosti, više čistoće i vjernosti!

– Manje pijanstva i bančenja, više ozbiljnosti i pokore.

Eto, to je siguran recept kako ćemo s Božjom pomoći učiniti sretnim i sebe i novu godinu i sve buduće godine i čitav život.

Molimo žarko Božji blagoslov u ovoj godini znajući da smo bez njega zaista siročad. “Bez Božjega blagoslova nema nikakva dobra.” Bez mira srca, bez nutarnje sređenosti nema prave radosti. Možemo imati pun novčanik i biti veoma prazni, možemo imati krasnu kuću i biti beskućnici, možemo imati veliko društvo, a biti pusti i osamljeni. Božji blagoslov daje sjaj svemu.  plj