DUŠNI DAN U OBITELJI

DUŠNI  DAN U OBITELJI

Dušni dan na poseban način budi u nama osjećaj zajedništva s našim pokojnima. Veze koje smo s njima uspostavili i stvorili ne mogu se raskinuti. Čak ni smrt ne može rastaviti ljubav koju još uvijek osjećamo prema njima. Važno je biti svjestan da uvijek za njih možemo činiti mnogo.

Dušni dan vrijeme je za sjećanje u obitelji o našim najmilijima koji više nisu s nama. Iako možda može biti zbunjujuće razgovarati s djecom o smrti, to je zapravo prilika da se sjetite svojih najmilijih ali i posvjedočite vjeru u uskrsnuće i vječni život, što može biti samo pozitivno iskustvo! Postoje neke smjernice i duhovne radosne aktivnosti koje se mogu činiti na taj poseban dan.

Molitva za duše u čistilištu

Započnite dan molitvom. Prije ili nakon doručka može biti prilika moliti za duše u čistilištu. Pritom možete zamoliti djecu da uključe u molitvu nekoga koga se sjećaju, to može biti djed, baka ili netko od najmilijih koji više nije s vama.

Zapalite svijeću za pokojne

Svijeću možete zapaliti u svojem domu ili crkvi. Pritom dozovite u sjećanje osobu za koju molite, sve dobro što ste od nje primili kroz život i dajte hvalu Bogu za njezin život. Dajte si vremena. Neka to bude ugodni razgovor s tom osobom u duhu. Mnoga lijepa sjećanja koja ste možda zaboravili izvirit će i oplemeniti taj susret.

Stavljanje cvijeća na grob

Posjet grobu naših pokojnika uvijek je značajan. Cijeli taj hod prema grobu opipljiv je i ostaje u sjećanju, naročito djeci. Možete zajedno s djecom ubrati cvijeće i napraviti lijepi buket kojim ćete ukrasiti grob vaših najmilijih. Isto tako, možete zajedno s djecom naslikati neku sliku ili crtež te ostaviti to kao dar na grobu. Djeci će to sigurno značiti.

Hodočašće za pokojne

Imate li neko značajno mjesto koje vas povezuje s pokojnima možete napraviti malo hodočašće s vašom obitelji. Razmislite povezuje li vas neki događaj ili mjesto na koje biste mogli hodom slaviti Boga i moliti za njihove duše. Ne mora to biti daleko putovanje, simboličan hod i molitva u zajedništvu s obitelji i djecom značit će da ih se rado sjećate i spremni ste učiniti žrtvu za njihovu dušu, a cijelo to putovanje moglo bi osnažiti vaše međusobne odnose i veze.

Pričajte o pokojnima

Možda vaša djeca nisu nikad upoznala svoje djedove ili bake. Možda nemaju neku posebnu vezu s njima. Možda čak niti vi nemate jer ih niste upoznali, ali zasigurno barem nešto znate. Podijelite obiteljske priče i upoznajte ih s njima. Možete to učiniti gledajući obiteljski album i stare fotografije. Djeca bi vas mogla zaskočiti pitanjima : Tko je to? A tko je to? Nije li to izvrsna prilika da ih zainteresirate i upoznate s vašim najmilijima.

Na obiteljski objed pozovite i vaše pokojne

Obiteljski stol uvijek je simbolika zajedništva i ljubavi. Isus svojim učenicima prije muke rekao: “Svom sam dušom čeznuo ovu pashu blagovati s vama prije svoje muke.” (22,15) Uvijek nas okuplja stol. Poput magneta tu se sastajemo. Razgovaramo, ponekad se svadimo, ali okupljeni oko stola iskazujemo poštovanje i ljubav jedni drugima. U svojim mislim dozovite svoje pokojne da vam se pridruže. Možete postaviti pribor za nekog od njih, upaliti svijeću i pomoliti se zajedno. Posvijestit ćete tako da su oni na neki način uvijek povezani s nama.

Molitva prije spavanja

Prije spavanja možete moliti zajedno s djecom zahvaljujući za one osobe u vašem životu, pa i za pokojne koji su pomogli da postanete osoba kakva ste danas. Zahvalite Bogu za njihov život i molite za njih. Imenujte ih pojedinačno i zamolite da ih da vas prate svojom molitvom kod Boga.