OBAVEZNE PREPORUKE CRKVENOG STOŽERA I NOVO NORMALNO

OBAVEZNE PREPORUKE CRKVKVENOG STOŽERA I NOVO NORMALNO

NOVO NORMALNO“: odsad je normalno da idem u crkvu ako prije baš i nisam. Novo je normalno da se jasnije odredim prema Bogu.

DRUGI VAL“: valovi milosti Božje teku iz svetih sakramenata pa čeznem za svim tim valovima koliko ih god ima i bude. Prakticirajući katolik i na dnevnoj bazi proživljava barem nekoliko valova milosti.

„SOCIJALNA DISTANCA“: distancirat ću se od grijeha zloće, ogovaranja, zavisti… prema drugomu i poštivat ću one koje susrećem kao samoga Isusa. Svi smo isti, svi smo „duhovno-socijalni slučaji“ koji čeznu za blagostanjem ljubavi.

„OSTANIMO ODGOVORNI“: najviše sam odgovoran/a za svoju besmrtnu dušu pa ću se tako i ponašati dok sam na putu za Nebo. A svakako sam na putu za nešto drugo od tijela i svijeta.

„STOŽER“: moja župa.

UCIJEPLJEN/A sam u Crkvu, biti kršćanin je moj osnovni identitet. Veliki stožernik Crkve je Gospodin Isus Krist, a stožernik župe – moj župnik.

„PREPORUKE“: novi objedinjeni pojam za „propovijed, homiliju, katehezu i župne oglase“.

OBAVEZNO“: nedjelja i crkveni blagdani, Krunica, euharistijsko klanjanje…

MASKA“: dok vlada pandemija nosim zaštitnu masku na licu kako su me podučili. No, jednom moram i „skinuti masku“: Isus nas poziva da budemo autentični, da ne glumatamo, da ne skrivamo svoje nemoći pred njim te da skinemo sa sebe „staroga čovjeka“.

EPIDEMIJA“: u moralnom i teološko-pastoralnom smislu: stanje prezira prema Bogu, opravdavanje grijeha, bunt prema Božjim zapovijedima i stvaranje čovjeka-boga koji odlučuje što je dobro izvrćući objavljenu istinu a kao posljedice prolazi: tjeskobe, depresije, strahove, rastave brakova, nesretnu djecu,ekonomsko-verbalno-spolno-obiteljsko-psihičko-emocionalno i drugo nasilje, krahove, lomove, suicidalnost, unutarnju muku, nemire, ljubavne raspade, dezorijentiranost, abortuse, bludnost, duhovne devijacije, ovisnosti o drogi, kocki, alkoholu, okultnomu, traženje sreće gdje je nema…

PANDEMIJA“: isto kao gore, samo što vrijedi za cijeli svijet.

„DEZINFICIJENS“: novi pojam za ispovijed, kajanje, pokoru.

„VIRUS“: nevidljivi neprijatelj u duhovnom organizmu. Širi se munjevito, raznim sredstvima, medijima, metodama, napada sve čovjekove dimenzije. Ima ih stotine vrsta i podvrsta, sojeva. Najsigurniji sam kad redovito uzimam lijekove – sakramente.

„BEZ SIMPTOMA“: to je kad netko dođe na bogoslužje s izgledom bezgrešnog i pravednog, a ne razgovara s pola vjernika u klupama.

„SAMOIZOLACIJA“: izolirat ću se od prenositelja zaraze, odnosno bježim od osoba koje, na primjer, psuju Boga, proklinju ljude, manipuliraju, vrijeđaju, unose nered i svađe… Za njih ću moliti i postiti U TAJNOSTI (dakle, izoliran/a).

„LOCKDOWN“: potpuno sam zatvoren/a za mogućnost da ostavim Gospodina koji me čeka, zove, tješi i krijepi. Ne dam da mi uzmu Isusa, sve drugo mogu. Dobrovoljni „lockdown“ je odličan put spasenja.

„KARANTENA“: vrijeme tihe i osobne molitve u sobi, vrtu, šumi ili na kojem drugom prigodnom mjestu gdje nema drugih ljudi. Vježbanje u krepostima.

RUJAN“: nekad se govorilo: apokalipsa, paruzija, Armagedon, smak svijeta i slično. Kršćani se ne smiju prepustiti strahu od rujna. U rujnu slavimo rođendan Marije, Majke Božje!

„TESTIRANJE“: trenutak ili neko vrijeme kušnje, kad ulazim u duhovnu borbu tijekom koje trebam otkriti tko sam i kakav sam. Također: ispit savjesti, duhovna obnova, duhovno vodstvo… Kako se govorilo starim crkvenim rječnikom.

„KAŠALJ“: jedino iz staroga govora što ostaje istog značenja; tko kašlje tijekom propovijedi = propovijed je preduga; tko kašlje tijekom cijele Mise = signalizira da su u crkvi ne-milo viđene osobe. Kašalj je simptom nekih drugih (zdravstvenih) problema.

„POVIŠENA TEMPERATURA“: svakako najozbiljnije stanje. Nekad se govorilo: težak ili smrtni grijeh. Tko ima temperaturu, najbolje i nesigurnije je da odmah zove svećenika.

„INFEKCIJA“: negdašnja riječ bila je – grijeh. Svatko se može inficirati. Infekcija unosi gadne posljedice, u sve pore života. Ali, svakako je izlječiva.

„PROPUSNICA“: naravno, riječ je o crkvenim dokumentima – ne može se, naprimjer, kumovati pri krštenju ili svetoj potvrdi bez propusnice, negdašnjeg posvjedočenja odnosno potvrdnice. Propusnice se, nažalost, mogu i lažirati.

„MJERE/UPUTE“: umjesto negdašnje pokore, u svetoj ispovijedi sada dobivam „mjeru“. Moja je mjera ljubavi – ljubav bez mjere prema Bogu i čovjeku. Također: kako mjerim drugima i meni će se mjeriti.

„COVID-SUSPEKTNO“: široko obuhvaćajući pojam koji se odnosi kako na osobe tako i na prostore i djelovanja. Naprimjer: manje u kafiću – više s obitelji, i nisam suspektan. Vidjeti niže objašnjenje „COVID-a 19“. Bolje biti suspektan nego zaista bolestan.

„VISOKORIZIČNO“: nesudjelovanje u životu župe uvijek je bilo i biti će visokorizično ponašanje za katolike. Stožernik to mora vazda ponavljati. Ima i on nekih visokorizičnih mogućnosti postupanja. Molimo za župne stožernike.

„EPIDEMIOLOŠKA SLIKA“: uglavnom i posvuda tek oko 10% župljana redovito sudjeluje pri nedjeljnoj Sv. Misi. Ova je slika vrlo nepovoljna i zabrinjavajuća. Nadamo se boljemu!

pater Marko