biti svećenik

BITI SVEĆENIK  –  što svećenik radi?

“Prije nekoliko dana pozvan sam na krštenje prijateljevoga sina.

Kad sam došao u crkvu, iznenadio sam se jer su klupe ukrašene cvijećem.  Pitao sam sakristana s kojim razlogom i on mi je rekao da će biti vjenčanje popodne.

Sjeo sam sa prijateljima i obitelji i zajedno smo čekali svećenika koji je malo zakasnio.

Kad je svećenik stigao, ispričao se i rekao da je bio s umirućim čovjekom kojemu je morao podijeliti sakramente. Krštenje je bilo jako lijepo, svećenik je bio ljubazan i svi smo primali neki mir od njega.

U tom trenutku, na ulazu u crkvu, iznenadio sam se kad sam vidio lijes koji su unosili.  Ponovno sam vidio našeg svećenika i rekao mi je: Imam sprovod.

Iznenađeno sam rekao svećeniku: Oče, upravo si proslavio radost krštenja! Sada ćete dijeliti tugu zbog sprovoda.

Svećenik mi je rekao: Točno. I prije krštenja podijelio sam tugu obitelji u pripremi umirućeg pacijenta za susret s Isusom.

Bio sam vrlo iznenađen i rekao svećeniku: A popodne ćete podijeliti radost slavljenja braka, zar ne?

Svećenik mi je s osmijehom rekao: Točno.

Shvatio sam koliko emocija svećenik mora podijeliti. Tugu obitelji prilikom umiranja, radost krštenja, tugu smrti i sprovoda i radost braka.  Uz to svećenik sudjeluje u pastoralu, vodi i nadgleda katehezu, ispovijeda i slavi sv. mise, radi u uredu, izdaje dokumente, vodi matične knjige, vodi financije i računovodstvo, brine za održavanje crkve, okuplja djecu, mlade, stare, pokušava stvoriti zajednicu… itd.

Pomoglo mi je to shvatiti da biti svećenik nije laka stvar, shvatiti da biti svećenik nije običan posao.”